Een kartonnen fiets sterker dan carbon?

Het kostte Izhar Gafni drie jaar ontwikkeling en waarschijnlijk veel gevloek maar hij kon onlangs zijn kartonnen fiets presenteren. Jawel, een fiets van karton. En die fiets is sterker dan carbon! En die fiets weegt minder dan 10 kg! En vooral: die fiets kan gemaakt worden voor 9 dollar! Ongelooflijk.

Volledig karton wil ook zeggen super ecovriendelijk. Als je karton vouwt dan wordt het niet dubbel zo sterk maar driedubbel. Om bezig te blijven zette hij er ook een onderhoudsvrij pedaalsysteem op. En de fiets ziet er dan ook nog eens mooi uit.


Serieus, 9 dollar om een fiets te maken. Dan moet je met alle kosten erbij (transport, commissie, ...) nog op een fiets met een verkoopprijs van minder dan 20 euro uitkomen.

Wat een mogelijkheden: fietsen wordt nog democratischer. Iedereen op de fiets, bijvoorbeeld ook in arme landen. En iedereen wordt er beter van: de fietser, de algemene conditie van de mens, de conditie van onze wereldbol ...

Nog even afwachten natuurlijk of het echt zo'n vaart loopt. Ik zou er kunnen inkomen dat de fietsindustrie dit met argusogen volgt en dat de fietsfabrikanten die nu voor +/- 1.000 euro gewone stadsfietsen verkopen, er nog een stokje voor willen steken.

De infrastructuur zal ook moeten volgen als iedereen aan het fietsen slaat. Ik ken steden waar het nu al filerijden is, ook op de fiets. Maar toch, wat een uitvinding!