Maximum 30 km/u op jaagpaden?

Er zit een infocampagne aan te komen die wielertoeristen eraan moet herinneren dat er op jaagpaden niet sneller mag gereden worden dan 30 km/u. Blijkbaar bestaat dat verbod al sinds 1935. Hoe de gebruikers van het jaagpad dat moeten weten, is mij een raadsel. Nog nooit heb ik een dergelijk verkeersbord gezien.

Natuurlijk wordt er vaak sneller gereden dan 30 km/u en niet alleen door grote groepen wielertoeristen. Als de wind in de rug zit, bijvoorbeeld langs dat stuk aan het Albertkanaal tussen Wijnegem en Oelegem waar je volledig afgeschermd zit tussen bomen en boten, dan zijn er veel in staat om 30 en veel meer te halen.

De bevoegde dienst voor de jaagpaden, waterwegen en zeekanaal, mag niet controleren op snelheid, daarvoor is enkel de lokale politie bevoegd. Snelheidscontroles vinden ze blijkbaar zelf ook te absurd voor woorden dus plannen ze meer fietssluizen op jaagpaden.

Maar als er nu één ding is waar fietsers een hekel aan hebben dan zijn het wel die verdomde fietssluizen. Ok, als het jaagpad gekruist wordt door een andere weg, dan hebben ze hun nut en zijn ze zelfs welkom. Maar in het wilde weg van die paaltjes beginnen zetten om fietsers hun snelheid te doen minderen? Ronduit gevaarlijk. Zeker voor grote groepen fietsers. En daar is de Vlaamse wielrijdersbond het mee eens. Zij adviseren hun leden om op zonnige zondagen de jaagpaden te vermijden.

Vorige zondag heb ik zelf gemerkt dat dit geen onnuttige tip is. Er was gewoonweg teveel fietsverkeer langs de boorden van de Schelde. Langs de andere kant, daar kunnen we toch ook niet rouwig om zijn? Fietsen is hip en trendy en dat heeft zo zijn gevolgen.

Ik zou de situatie laten zoals ze is. De meest veilige én aangename oplossing voor iedereen is een jaagpad voor iedereen, zonder wegmarkeringen en zonder hindernissen. Zodat je, of je nu profwielrenner bent of een bompa van 89 met de vislijn op weg naar zijn visstekje, altijd voorzichtig bent en rekening houdt met ander verkeer. En als het wat te druk wordt, schakel een tandje terug, rij wat trager en geniet van dat zonnetje! Het zal weer snel genoeg voorbij zijn met dat goed weer.

PS: Gratis en voor niets: de oorsprong van het woord 'jaagpad': vroeger, in motorloze tijden, werden schepen in het kanaal voort getrokken of gejaagd door mens en paard, vandaar. Vandaar ook dat er geen bomen staan vlak naast het water.