Belgen in de Tour 2012 - stand van zaken

De tweede rustdag lijkt me een uitstekend moment om de prestaties van de Belgen in de Tour 2012 onder de loep te nemen en te bekijken of ze voldoen aan de verwachtingen.

Jurgen Van den Broeck: hele goede Tour tot nu toe. Zeker in de bergen hoort hij bij de allerbesten. Jammer van het tijdverlies op La Plateau des Belles Filles. Nu moet hij aanvallen in de Pyreneeën. Het podium kan nog altijd, denk ik.

Jelle Vanendert: valt tegen tot nu toe. Hopelijk kan hij zich herpakken in de Pyreneeën. Dat hij hier vorig jaar zo goed reed moet toch vertrouwen geven. Een ritzege zit er niet in volgens mij maar een aanval zeker wel.

Jurgen Roelandts: ijzersterk onderdeel van de Greipeltrein. Hele goede renner die ook in de wegrit van de Olympische Spelen een hele belangrijke rol kan vervullen. Ideaal scenario: Gilbert valt aan, Wiggins en Millar rijden het gat dicht en dan komt Roelandts op het juiste moment naar voor met Boonen in het wiel. Boonen houdt Cavendish af en wordt Olympisch kampioen. En als Boonen niet meekan met zijn gebroken rib dan moet hij zijn eigen kans maar gaan. Podium moet kunnen!

Francis De Greef: komt niet vaak in beeld, rijdt dan ook volledig in dienst van de ploeg, vooral in het begin en het midden van elke rit.

Dries Devenyns: één van onze grootste kanshebbers op ritwinst, zei ik op voorhand, en ik had gelijk. Al twee keer mee in een ontsnapping, op zich een hele prestatie. Alleen de winst ontbreekt en dat is heel jammer voor Dries.

Kevin De Weert: knecht van Leipheimer in de eerste week van de Tour tot bleek dat Levi het niet kon waarmaken. Heeft nu een vrijere rol en dat ligt hem goed. Vaak in beeld en daar zal de sponsor blij mee zijn, zeker?

Romain Zingle: ook al in een ontsnapping gezeten. Probeerde ook bergop aan te vallen maar al snel bleek dat geen lang leven beschoren te zijn. Hij mag het nog eens proberen in de dagen die komen.

Jan Ghyselinck: een van de weinige renners die heeft kunnen zeggen dat hij solo aan kop reed in de laatste kilometer van een rit. Hij viel dan wel volledig stil en kon daarom niet winnen. Hij lijkt me nu erg vermoeid en staat ook bij de vijf laatsten. Hopelijk haalt hij Parijs, het zal hem alleen maar een sterkere renner maken.

Kris Boeckmans: lijkt de Tour vlot door te komen als debutant. Kris kende een paar keer pech in de spurt zodat hij zijn kansen niet fatsoenlijk kon verdedigen. Misschien op de Champs-Elysées wel?

Philippe Gilbert: krijgt heel veel kritiek maar ik vind dat hij het nog niet zo slecht doet. Reed al drie keer in de top tien en mist net dat extra procentje om het te kunnen afmaken. Werkte ook al hard voor Evans. Schrijf hem maar op voor Londen.

Nick Nuyens: zoals ik al zei, ik denk niet dat Nick een man is voor de Tour. Hij kwam tot nu toe erg weinig in beeld en slaagde er gisteren ook niet in om mee te zijn met de ontsnapping ondanks een fikse inspanning.

Maarten Wynants: helaas heel vroeg uitgevallen na een val.

Johan Van Summeren: ook slachtoffer van een valpartij maar met veel grinta nog steeds in koers. Een mooi voorbeeld van hoeveel karakter een renner kan hebben. Zal zeker Parijs halen en zijn werk voor de ploeg zal hij ook blijven doen.

Maxime Monfort: één slechte dag niet te na gesproken rijdt Maxime een goede Tour. Ik durfde top tien te voorspellen maar het zal top twintig worden. Radioshack is heel sterk in de breedte maar heeft geen topper bij. Ze winnen waarschijnlijk wel het ploegenklassement. Hopelijk kan Monfort zich nog opladen voor een sterke tijdrit.

Volgende week de eindafrekening!