Belgen in de Tour 2012

Nog vier keer slapen en de Ronde van Frankrijk anno 2012 begint in Luik. Ik voel de spanning elke dag stijgen. Met al die Tourspecials die verschijnen bij de kranten kom ik helemaal in de stemming. Op de een of andere chauvinistische manier vind ik het elk jaar belangrijk hoeveel Belgen er aan de start zullen staan. Na het laattijdig afmelden van Stijn Van den Bergh van Omega-Pharma Quickstep zullen ze uiteindelijk met veertien helden zijn om ons landje te vertegenwoordigen. Hier staan ze in willekeurige volgorde, met mijn bescheiden mening over hun rol/kansen/ambities.

Jurgen Van den Broeck / Lotto Belisol. Onze grootste kanshebber in het algemeen klassement. Ik ben benieuwd of zijn rigoureuze trainingen in de Spaanse bergen hem nog verbeterd hebben. Zijn tijdrit in de Dauphiné laat in ieder geval veel goeds verhopen. Lang geleden dat we nog eens kans hadden op een podium en het zou nogal wat zijn na de prachtige derde plaats van Thomas De Gendt in de Giro.

Jelle Vanendert / Lotto Belisol. De Tour van de bevestiging voor Jelle. Superknecht van Jurgen in de bergen en zou die rol wel eens kunnen invullen door bergop aan te vallen om zo de andere ploegen onder druk te zetten. Opnieuw een ritzege lijkt me moeilijk maar ik verwacht hem wel in de bergetappes.

Jurgen Roelandts / Lotto Belisol. Onderdeel van de trein die Greipel naar ritzeges moet loodsen. Dat zit er zeker in, nu Cavendish gewicht aan het kwijtspelen is voor de Olympische Spelen en daardoor duidelijk met een mindere sprint zit.

Francis De Greef / Lotto Belisol. Maakt eindelijk zijn Tourdebuut. Volledig in dienst weliswaar maar hij is er toch maar mooi bij.

Dries Devenyns / Omega Pharma Quickstep. Devenyns krijgt hopelijk een vrije rol want ik acht hem zeker in staat om een etappe te winnen in één van de overgangsritten. Jammer genoeg denkt het halve peloton dat ze daartoe in staat zijn.

Kevin De Weert / Omega Pharma Quickstep. Een herhaling van zijn prachtige twaalfde plaats van vorig jaar lijkt me er niet in te zitten. Gezien de ambities van zijn ploegmakkers Leipheimer en Martin zal hij zich moeten schikken naar een knechtenrol. Maar hij zal zeker in beeld rijden.

Romain Zingle / Cofidis. Tweede Tour voor deze beloftevolle Waal. Ik verwacht hem, als lid van deze ploeg vrijbuiters, zeker in een ontsnapping. Tenzij Taaramae onverwacht goed scoort en hij zijn ploegmaten laat werken voor zijn klassement.

Jan Ghyselinck / Cofidis. Onze jongste deelnemer. Er wordt weinig verwacht van deze grote belofte. Dat geeft hem hopelijk veel zin om iets te ondernemen. Zijn conditie is in ieder geval prima in orde, dat heb ik zelf vastgesteld tijdens het BK.

Kris Boeckmans / Vacansoleil. Enige Belg bij deze ploeg terwijl zeker ook Frederik Veuchelen in de selectie verwacht werd. De ploegleiding hoopt dat hij zijn snelle benen kan laten zien. Dat wordt natuurlijk zeer moeilijk in de belangrijkste rittenwedstrijd van het jaar waar alle grote spurttenoren aanwezig zijn.

Philippe Gilbert / BMC. Vorig jaar deze tijd zou ik gezegd hebben: schrijf Gilbert maar op voor de tweede etappe naar Seraing. Maar in dit kwakkeljaar zal het niet evident worden. Hij zal er dichtbij zijn maar winnen, dat denk ik niet. Voor de rest zal hij zijn uiterste best doen om Evans naar een nieuwe eindzege te loodsen. Evans had het slechter kunnen treffen.

Nick Nuyens / Team Saxo Bank. Hij mag het tegendeel bewijzen maar Nuyens lijkt me geen man voor de Tour. Het nerveuze gedoe en het loodzware parcours lijken me geen spek voor zijn bek. Hij krijgt wel de vrijheid van ploegleider Riis om voor een etappezege te gaan. Het zou fantastisch zijn mocht het lukken.

Maarten Wynants / Rabobank. Een Tour in dienst van de Hollanders. Doet denken aan Marc Wauters, bijgenaamd De Soldaat, en zijn gloriemoment in de Tour van 2001 waar hij in Antwerpen een rit won en het geel pakte. Wie weet?

Johan Van Summeren / Garmin - Barracuda. Een Tour in dienst van Hesjedal. Knap dat hij er bij is in deze sterke selectie al geloof ik nooit dat Hesjedal na die zware Giro nog kan schitteren in de Tour.

Maxime Monfort / Radioshack - Nissan. Die staat zeker in mijn Megabikeploeg. Sterke renner die bij afwezigheid van Andy en de beperkte ambities van Fränk Schleck wel eens voor een hele knappe prestatie zou kunnen zorgen. Ik durf gokken op top tien.

Ok, nog vier keer slapen dus. Ik kan niet wachten.