20, Berlijn, Morning Theft (1998)


Ik was het helemaal vergeten, die memorabele avond in Berlijn 14 jaar geleden. Het schoot me vorige donderdag opeens te binnen, in Berlijn op de U2 ergens tussen Wittenbergplatz en Senefelderplatz.

Toenmalige klasgenoot Albert, de zwartste new waver die ik ooit heb gekend, had ergens in een duister tijdschrift een duistere aankondiging gezien van een of andere duistere fuif in het toen nog veel duisterdere Oost-Berlijn en nam ons mee (Ja, ik weet het, veel "duister" in één zin maar ik probeer maar de sfeer weer te geven. Het lijkt ook zo op Duitser, toeval waarschijnlijk?).

Het feest ging door in een zaal die ik het best als een bunker kan omschrijven. Minieme verlichting, vol met rook, veel zwarte kledij en luide muziek met zware bastonen. Gelukkig ging ik toen af en toe naar jeugdhuis Kaddish in Schoten en kende ik de vestimentaire regels (denk: zwarte gebreide trui met daaronder een Gorefest (niet gore tex he, Gorefest!) T-shirt, legerbroek, combats). Oh ja, ik had toen nog lang haar denk ik.

Het leek ons (we waren met een man euh jongen of vier en een meisje of één) een goed idee om ons moed in te drinken en zo geschiedde. De halve liters Duits bier werden aangerukt en werden in een hoog tempo bijbesteld. Wat er de rest van de avond nog gebeurde zit in het vakje "vage herinneringen" in mijn geheugen maar ik weet nog wel dat Albert zo zat als iets het enige meisje uit het gezelschap heeft binnengedaan, dat ik Gorefest ben gaan aanvragen en dat ik tijdens dat nummer als enige op de dansvloer stond te headbangen én dat we nipt op tijd waren om de laatste metro naar het hotel te halen.

En ... dat ik tijdens het doorgaan een asbak heb meegeritst uit de bunker en die mee naar Schoten heb gesmokkeld alwaar die jaren dienst heeft gedaan in Chiro Antoontje.

Het is niet het enige dat ik ooit gestolen heb in mijn leven maar dat is voor een volgende aflevering.en voor de liefhebbers: Gorefest!!!