Wolstraat, Antwerpen


Eerst zie je Herman Selleslags. Je herkent hem aan het compacte fototoestel dat rond zijn nek hangt en waarvan je onlangs las dat hij nog steeds niet zonder het huis uitkomt. Hij wandelt niet door de stad, hij slentert, met zijn wandelstok als trouwe gezel. Je zet je Velo in het station en aan de andere kant van de straat zie je Marc Didden, ook met wandelstok. Je ziet dat ze mekaar herkennen. Ze stappen in elkaars richting en laten het getik van hun beider wandelstokken op het voetpad uitgroeien tot de ritmesectie van een soulhitje uit de sixties.

Je ziet ze staan voor de etalage van De Groene Waterman. Je stapt de boekhandel binnen omdat je ze op die manier, met een boek voor je neus, onopvallend kan blijven bespieden. Je ziet ze met elkaar praten en lachen, kleine jongens in oude mannenlichamen. Aan hun pretoogjes zie je dat ze het alleen maar over foto's, rock 'n roll of beeldschone vrouwen kunnen hebben.

Aan de ene kant de man achter de foto's van de interviews die je verslond toe je de Humo nog las. Aan de andere kant de man van de stukjes in De Morgen die je zelf geschreven zou willen hebben. Twee helden met een palmares dat, mocht je het in stoepkrijt onder elkaar uitschrijven, reikt van deze straat tot aan het Centraal Station.

Je twijfelt een moment maar besluit hen toch nog even te volgen voor een laatste foto. Want zoals Herman Selleslags het net vandaag in De Morgen zegt: "je kijkt rond op straat, ziet iets en je drukt af: dat blijft het mooiste."

Je glimlacht omdat je weet dat je weekend niet meer stuk kan.



Otis Redding / You don't miss you water (gekozen door Marc Didden himself, vandaag in De Morgen)



Een onvermoeibare avonturier of een speelse deugniet?

Supermarkten en hun aanbod: een luxeprobleem dat elk jaar opnieuw topfavoriet is om het eindejaarslijstje van 'grootste luxeproblemen ooit' aan te voeren maar toch. Waarom zijn er zoveel merken en soorten en mogelijkheden en tralala en hoe maak je in hemelsnaam een keuze?

Sinds we een nieuwe medebewoner hebben is die keuzestress er niet minder op geworden. In het begin was het makkelijk, toen at onze kat Saar nog alles, wegens redelijk uitgehongerd en mager. Ze at haar bordje elke keer helemaal op, met haar tong de laatste restjes weg likkend.

Maar haar kieskeurigheid is met de dag toegenomen, wegens ondertussen weldoorvoed en mollig. En dus durven wij in de supermarkt wel eens twijfelen bij wat we voor haar moeten meebrengen, in het kader van verandering van spijs doet eten. In de GB aan de Trix in Borgerhout staat je dit te wachten in de rayon der kattenvoeding.



Een gigantische line-up van korrelsoorten. En dan gaat het nog maar over één merk.

Active - voor de onvermoeibare avonturier
Senior - voor de levenslustige senior
In-Home - voor de echte huistijger
Sensitive - voor de gevoelige fijnproever
Pro-Sterile - voor de zorgeloze genieter
Junior - voor de speelse deugniet

Als wij Saar omschrijven dan hebben wij het altijd over een onvermoeibare, levenslustige huistijger met de smaakpapillen van een fijnproever die tegelijk zorgeloos en speels is.

Dus zouden wij eigenlijk feitelijk alle soorten moeten kopen. Is het dat wat ze willen? Pffff.

Ik zei het al, het is een luxeprobleem. Maar toch.

PF Project - Choose Life:








Ode aan de Free Record Shop

Met een portefeuille vol opgespaarde Belgische franken in de achterzak, zo fietste ik van de Plantijnlei via de Eduard Steursstraat en Winkelstap naar het winkelcomplexje aan de Bredabaan.

Met een op hol slaand hart stapte ik de Vanden Borre binnen en begaf ik mij met een fikse tred naar achter, vrolijk alle stofzuigers, haardrogers en verkopers in rode hemden negerend.

Met hopeloos veel twijfel in mijn hoofd bekeek ik cd na cd, van Abba tot ZZ Top, van acid house tot white metal, tot ik eindelijk een keuze kon maken.

Met een broek vol spanning fietste ik huiswaarts, met het bekende blauwe zakje met gele letters stevig rond mijn stuur geklemd.

Met een verse tas thee voor mij en gewijde stilte rond mij maakte ik op mijn kamer het cd-doosje open en stak ik het schijfje in mijn trouwe vriend Sony.

Met gesloten ogen drukte ik op de playknop van de afstandsbediening en liet ik de net aangeschafte muziek haar werk doen.

Met spijt in het hart neem ik afscheid van de gisteren failliet gegane Free Record Shop keten, ook al koop ik mijn muziek tegenwoordig op vinyl in de betere Antwerpse platenzaak of online in de cloud, ik zal de Free Record Shop nooit vergeten.

Alleen al voor de vele centjes  (+/- 400 cd's x 600 bef = 240.000 bef = 6.000 euro) die ik daar achterliet.

Maar wat er voor in de plaats kwam is niet minder dan onbetaalbaar. Kom maar eens kijken in mijn cd-kast.



Van de 92e cd die ik er kocht (Swordfishtrombones) is dit het wondermooie Johnsburg, Illinois van Tom Waits.






De wereldhit van Goosebumps



Na mijn stukje over Goosebumps op de blog van Trix (dat vooral over Mintzkov ging, die afgelopen zondag een gewéldig optreden gaven in datzelfde Trix, maar dat tussen haakjes) kon ik niet anders dan nog eens naar de titelloze cd van Goosebumps luisteren. Dat zou u ook eens moeten doen. Enkele praktische bezwaren staan dat echter in de weg. De in eigen beheer uitgebrachte cd is wellicht volledig uitgeput en als je Goosebumps intikt in het zoekveld van youtube dan kom je uit bij een single van Sandrine - hoe zou het daar mee zijn - Van Handenhoven.

Geen nood. Ik heb hun beste nummer - mijn persoonlijke mening - even op soundcloud gezwierd. Druk op het oranje icoontje hieronder en geniet mee. Waarschijnlijk overtreed ik hierbij enkele fundamentele Sabamwetten maar dat risico neem ik er graag bij.

Omdat de tekst door mijzelf werd geschreven geef ik die gratis mee.

Wear Our Crown - Goosebumps

Should I be like this
Must I feel like this
Can you see what it's all about

Do you know this pain
Trying but still in vain
Can I be insane
Like the rest

I hope you let me know what you think
Cause I really care
I need your message in a song
So that everything is less wrong

Life can be a fantasy
United all over, get down
Dream away and let me sleep
Create and wear our crown

Mijn notities melden dat ik dit schreef op de eerste juni van het jaar 1996, die ene avond toen ik dacht dat ik de nieuwe Tom Waits kon worden (proest het uit). 



Nieuws: John Cale leeft nog.

Helemaal van slag van een intiem gesprek met een Braziliaanse broeder, kocht ik in een schilderachtig dorpje in het midden van Frankrijk een hangertje met een spreuk op: "Guarda tu corazón, porque de él brota la vida."

Nogal een openingszin, niet? En het is nog helemaal waargebeurd ook, de details bespaar ik u. Ik vind het nog altijd een mooie spreuk (vrij vertaald: bewaak je hart, want daar ontspringt het leven). Een die ik voor de rest van mijn leven zal associeren met het nummer 'Close Watch' van John Cale. Ik leerde het kennen dankzij de onvolprezen Twee Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske en ontdekte pas veel later dat John Cale stichtend lid was van The Velvet Underground, samen met schoolkameraad Lou Reed.



'Close Watch' staat in mijn top tien van mooiste liedjes aller tijden. En redelijk hoog ook. Een lied om er tegelijk zwetend warm en winters koud van te worden. Triest maar oh zo mooi.
(zijn versie van Hallelujah van Leonard Cohen staat in mijn top twintig, boven die van Lenny zelf)
(de versie van 'Close Watch' door Agnes Obel staat in mijn top honderd)
(ik geef het gewoon maar mee)

John Cale is volgens 't internet springlevend. Gratis tip van mijnentwege: stop even met die Lou Reed albums te draaien en duik in de muzikale wereld van John Cale. Koop zijn platen, schrijf hem fanmail, like zijn Facebook-berichten en ga hem live zien. Voor het te laat is en de hele wereld odes begint te schrijven waar hij zelf niets meer aan zal hebben.

Close Watch - John Cale:

  

[Solo In Progress] #10: Den Engel

Kent u deze man nog?


Het is Michael Landon die 'den engel' speelde in Highway to Heaven, een Amerikaanse tv-show (liep van 1984 tot 1989). Hij werd naar aarde gezonden om mensen te helpen. Mijn grootvader zaliger keek daar graag naar. En weet je nu wat? Ik denk dat ik den engel ben tegengekomen.

Al maanden zeg ik tegen mensen dat ik het manuscript van Solo ga opsturen naar een aantal uitgeverijen. Maar het is er nog steeds niet van gekomen. Hoe zou dat toch komen? Wel, met het risico belachelijk te klinken, er is naast dat sleutelbeen nog iets in mij geknakt bij mijn fietsongeval. Heel symbolisch werd mijn Solo-wielertruitje kapot geknipt door de ambulanciers. Het was alsof de wieler- en ander goden mij wilde zeggen dat het toch niets zou worden met dat boek.

Ondertussen heb ik dankzij mijn fantastische vrienden een nieuw Solo-wielertruitje en daarmee ging ik zaterdag voor het eerst sinds lang fietsen. Nog geen kilometer ver stopte ik voor een rood licht. Ik hoorde een stem achter mij:

'Solo Superia, jaren '60 of '70, ik wil het kwijt zijn.' Een oude man met grijs haar stond naast mij, ook op de fiets.
'Van Steenbergen heeft er nog voor gereden,' zei hij nog.
'En Van Looy ook,' vulde ik aan.
'Ge weet toch dat die ploeg van de boter was, hè?'
'Ja, zeker, mijn grootvader heeft nog gewerkt in de Solofabriek.'
'Ik ook,' zei de man. Mijn mond viel open. 'Bij de technische dienst.'
'Mijn grootvader werkte op de reclame-afdeling.'
'Ah, dat waren clevere gasten. Die waren goed bezig.'

Het licht sprong op groen en hij reed verder. Ik wou ook vertrekken om hem helemaal uit te vragen want de Solofabriek en de reclame-afdeling spelen een belangrijke rol in mijn boek. Maar mijn achterwiel blokkeerde en ik moest stoppen. Ik zette het terug vast maar de man was uit mijn gezichtsveld verdwenen ook al was ik maar enkele seconden bezig geweest met dat wiel. Ik trok nog een sprintje maar hij was nergens meer te bekennen.

Als dat geen teken is. Deze week vertrekt het manuscript naar een paar uitgeverijen en verklaar ik het boek plechtig als 'helemaal af'. Dat ik daar den engel voor nodig had.

Jimi Hendrix - Angel:










Hoe een ROT/verjaar/DAG een TOP/verjaar/AVOND werd.

It's my birthday and I'll kraai if I want to. Met een tekening van een kraai met een kroon op. Dat op Instagram/Twitter/Facebook posten, het leek me wel grappig om mijn zoveelste verjaardag in te zetten.

Helaas was het effectief bijna van cry-en, toen ik na een verrassingsontbijt terug het bed moest inkruipen wegens een wat voel ik me belabberd-gevoel van jewelste. In plaats van een dagje genieten van koffiebar, boekenwinkel en platenzaak werd het een dagje uitzieken in bed.

Om zeven uur stak ik me vol Dafalgan zodat ik me toch nog met het liefje richting verjaardagsdiner kon begeven. We aten verse kaaskroketten en een sappige steak in dit restaurant, een verborgen parel in de Lange Leemstraat maar dat verdient een apart blogstukje, later.

Toen wilde het liefje nog iets gaan drinken in de Zeppelin. 'Ok eentje dan,' zei ik. Wat ik daar zag, heeft mij blij gemaakt. Wat ik daar zag, heeft mij diep geraakt. De Zeppelin stond vol met vriendjes en vriendinnetjes, surprise, surprise!

En the best was yet to come. U weet nog hoe ik tijdens de Retro Ronde van Vlaanderen in het decor belandde en hoe ik mezelf en mijn fiets serieus pijn deed. Die laatste bleek onherstelbaar. De fiets die ik had sinds mijn zeventiende levensjaar was twintig jaar later rijp voor de schroothoop. Dàcht ik.

Want wat bleek: de vriendjes en vriendinnetjes (met in het bijzonder SVDA, tja hij heeft liever niet dat ik zijn volledige naam gebruik ...) hebben de afgelopen weken veel werk en tijd geïnvesteerd om het wrak om te toveren tot een nieuwe fiets en die stond daar blinkend mooi op mij te wachten in de Zeppelin:


Hetzelfde kader werd gezocht en gevonden en alle nog bruikbare onderdelen van mijn oude fiets werden overgezet.


Het noodlottige nummer van de Retro Ronde van Vlaanderen kreeg ook op de nieuwe fiets een plaatsje.



Als kers op de taart kreeg ik ook een nieuw, volstrekt uniek, eigenhandig gemaakt en gepersonaliseerd Solo-truitje (met dank aan VL). Want mijn vorig Solo-truitje werd door de ambulanciers vakkundig kapot geknipt.




En eindelijk haalde ik ook de pers met het verhaal, met een foto van het ongeluk:





Wat voor een vrienden heb ik toch. En wat voor een liefje, die alles in gang heeft gezet. Ik mag mijn beide pollekes wel kussen, zoveel is duidelijk.

En als het nu eens zou willen stoppen met regenen dan kan ik een toertje gaan fietsen. Met mijn nieuw//oude fiets. Fantastisch.

Queen - Friends Will Be Friends:






Ladies and gentlemen: hier is Saar!



“Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt. No way, josé. Ik stel mijn veto. We nemen pas een kat als we verhuisd zijn. En daarmee basta.”

Mag ik u voorstellen aan onze nieuwste huisgenoot.

Haar naam is Saar. Genoemd naar haar geestelijke moeder die haar in huis nam en haar zo van de hongersnood redde én naar het meisje dat in Blokken voor de tiende keer op rij won en zo ons eeuwig respect verdiende. En dat net op de avond dat Saar ons appartement binnentrippelde. 

Ze eet. Veel. Ze miauwt alleen als ze honger heeft. Ze slaapt overal behalve in de slaapkamer. Als je aandacht van haar wil, dan kan dat maar je moet wel zelf de eerste stap zetten. Zo is ze wel, die Saar.

Ze krabt niet aan het mega-krabpaalcomplex dat er speciaal voor haar staat, maar aan de zetel. Ach ja, we gaan toch een nieuwe zetel kopen voor in het nieuwe huis. Ze speelt graag 'ik zie, ik zie wat jij niet ziet ...' met de kabouter. 

We zitten dus opnieuw met een kat. Ach ja, veto's zijn er om ingetrokken te worden. 

South San Gabriel maakte ooit een volledige plaat over een kat, hieruit dit mooie nummer:




22 tracks, boek deze wandeling met uw muzikale gids!



Nieuwe steengoede muziek ontdekken, het kan zo deugdelijk zijn. Maar hoe begin je eraan? Van de radio die op de achtergrond steevast the usual suspects speelt, moet je niet veel hulp verwachten. De tv kan je helemaal uit laten staan, de enige goede muziekprogramma's gaan altijd over het verleden en over muziek die je al kent. En wat er tegenwoordig in de hitlijsten staat (recent nog gekeken?) daar past alleen de term brol bij.

Je hebt een gids nodig. Iemand die weet waar je naartoe wil. Goed nieuws: die gids bestaat. Zijn naam: 22 tracks. Een website én een app die je alleen maar nieuwe of heruitgebrachte muziek voorschotelt. Je kan kiezen uit een aantal genres (pop, indie, jazz, electronica, soul, tropical ...) en een aantal kanalen (Humo's Arriba, Studio Brussels Duyster, ...) en je hoort 22 liedjes. Regelmatig komen er nieuwe nummers bij en verdwijnen de minst recente.

Gisteren stak ik de koptelefoon in mijn iPhone en liet ik de 22 tracks app mij meenemen naar nieuwe muzikale horizonten. Hierbij mijn ontdekkingen:

1. Trentemøller ft. Low - The Dream
Waarlijke fantastische vrouwelijke samenzang. Kippenvel over heel het lichaam en alle naburige voorwerpen. 

2. Mintzkov - Word of Mouth
Ok, ook bekend van de radio. Maar wel een topsingle. I'm a sucker voor vrouwen die al bassend heerlijke kunnen zingen (maar dat wist u misschien al). 

3. Helmet & House of Pain - Just Another Victim
Niet nieuw natuurlijk, zelf exact twintig jaar oud. Maar nog altijd een bom. Zoals heel die Judgment Night plaat trouwens. 


4. Duke Ellington - Fleurette Africaine
Mmm, ook niet nieuw. Maar wel een van de meest sfeervolle jazztracks die ik ken. I'm a sucker voor mannen die zulke klanken uit hun basgitaar kunnen halen. 

5. Girls in Hawaii - Not Dead
Al zo vaak goede dingen over gehoord maar pas deze plaat gekocht. En meteen verkocht, zo gaat dat dan. 

Het beste nieuws van de dag: ik had zomaar vijf andere nummers kunnen kiezen. Ik heb mijn muzikale gids gevonden. Nu u nog.

Bill Callahan - Small Plane:





dEUS & hun gepimp



Lang geleden dat ik hier nog iets over dEUS heb gezegd. Als ik u nu eens uitleg waarom ik ze eigenlijk zo goed vind? Eén van de redenen is (want als ik alles moet opsommen dan moet ik een boek bijeen schrijven en ik heb het al moeilijk genoeg om mijn eerste boek te beëindigen) het volgende.

Iedereen kent Suds & Soda. Deze klassieker is ondertussen bijna twintig jaar oud en loopt dus het risico om het etiket 'afgezaagd', 'oubollig' en 'saai' opgeplakt te krijgen. Maar dat gebeurt niet en dat komt omdat Tom Barman en de zijnen vanaf het prille begin hun eigen Suds & Soda gepimpt hebben tijdens hun vele optredens doorheen de jaren. Ja, inderdaad, ze pimpten al toen dat woord nog niet eens bestond in onze contreien.

Vier minuten twintig seconden ver in de song is er een break. Van die pauze maakt(e) Tom Barman gebruik om een ander nummer van een andere artiest/band te zingen. In 1994 bij Ray Cokes op MTV zongen Tom en Stef zo over een 'Two Dollar Room'. Op het moment zelf dacht ik dat ze aan het improviseren waren. Jaren later pas besefte ik dat ze dat uit een nummer van Captain Beefheart hadden geplukt. Door die break vol te zingen wordt de absolute climax van het nummer nog even uitgesteld. Even later barst de spetterende outro dan los en headbang je als nooit tevoren.

Ze hadden het zichzelf makkelijk kunnen maken en elke keer over die 'Two Dollar Room' kunnen zingen. Maar nee, doorheen de jaren pimpten ze hun eigen gepimp en kwamen onder meer de volgende songs aan bod:

- Captain Beefheart - Buggy Boogie Woogie
- DJ Zinc - Super Sharp Shooter
- Arctic Monkeys - When The Sun Goes Down
- Pharrell Williams & Gwen Stefani - Can I Have It Like That?
- Daft Punk - Get Lucky

En mijn absolute favoriet: Beastie Boys met Sabotage, hier live op het Super Bock festival in Lissabon:




Daarom vind ik dEUS zo goed.