Dag huis, vaarwel appartement

Update 01/11: het appartement is verkocht! 

Maandagavond zaten het liefje en ik op een Antwerps terras te klinken met een familie die we een week eerder nog maar voor het eerst gezien hadden. We hadden een tiental minuten ervoor onze handtekening gezet onder een verkoopovereenkomst van hun huis. Dat dus nu van ons is, of toch bijna.  Dat huis is fantastisch, neem het van mij aan. Snel vertel ik daar meer over.

Eerst moet ik afscheid nemen van mijn appartement. Mijn stedelijke vuurtoren ingebed langs Park Spoor Noord  (niet mijn woorden maar die van de journalist die mij interviewde voor Bahamontes). Iets meer dan drie jaar heb ik hier gewoond waarvan anderhalf jaar met het liefje. Ik ben in deze woonkamer begonnen met mijn blog, de eerste regels voor mijn boek schreef ik in de kleine slaapkamer. Hier begon ik opnieuw met LP's te spelen terwijl ik naar buiten keek en zag hoe Park Spoor Noord alsmaar populairder werd. Dankzij de ruimte in de garage kon ik mijn fietsbestand uitbreiden met een mountainbike en twee koersfietsen. Rondjes lopen in een park was nog nooit zo gemakkelijk. De Portugese, Indische, Chinese, Turkse en Marokkaanse keukens zijn bereikbaar op wandelafstand. Het mooiste zwembad van het land ook. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar vooral: dit werd het gezellig liefdesnestje van het liefje en ik. Alleen daarom al is het een onvergetelijk appartement.

Het afscheid is definitief want we hebben beslist om het appartement definitief uit handen te geven en te verkopen. Het is dat we weten dat er iets beters voor in de plaats komt, anders zouden we er nog triestig van worden.

Hieronder enkele foto's van ons appartement. Kent u mensen die geïnteresseerd kunnen zijn om het te kopen, laat het ons weten. Het zou tof zijn mochten we toffe kopers vinden zonder dat we ons in de wondere wereld van immoweb moeten begeven.

Een korte omschrijving hebben we al:
Charmant appartement met schitterend zicht op Park Spoor Noord. Woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, een kleine badkamer een berghok. Autostaanplaats in de gemeenschappelijke garage die ook als fietsparking kan gebruikt worden. Gerenoveerd in 2000, nieuwe ramen (2011), elektriciteit vernieuwd (2013). Super EPC score en klein beschrijf is mogelijk. Ideaal voor jonge mensen die een gezellige uitvalsbasis willen in de hipste buurt van 't stad. 


Slaapkamer #1

Slaapkamer #2 of bureau of dressing of ...

Zicht op Park Spoor Noord

Leefruimte #1

Open keuken

Nog een zicht op Park Spoor Noord (omdat het zo mooi is)

Leefruimte andere kant


Leefruimte 

Vraagprijs is 149.000 euro.

Contact opnemen kan via igor.daems@telenet.be of 0486/449537.
Of bel naar 0486/732421 (Charis De Craene).

Dit zou mijn blog niet zijn mocht er niet afgesloten worden met een muziekje.

Tom Waits over de ziel van een huis:




Igor De Craene

De Standaard

Voor alle mensen die aan het wachten zijn tot het liefje en ik zwanger zijn en een kind op de wereld zetten: wacht niet langer want hier is onze zoon al. We hebben hem de prachtige voornaam Igor gegeven, om verwarring te vermijden zullen we Junior roepen als het etenstijd is. Achternaam is De Craene want zoals jullie weten mag sinds kort ook de vrouw haar achternaam doorgeven.

En we zijn heel fier want onze nieuwe zoon Igor De Craene heeft vandaag het Belgisch Kampioenschap tijdrijden bij de junioren gewonnen. We konden niet fierder zijn.

Gratis cava voor iedereen!

Queen - We Are the Champions:





Vergeten bladwijzers worden bladwezen


De zoveelste mooie zomeravond. Je hebt je laatst gekochte boeken uitgelezen. Je loopt naar je kast op zoek naar inspiratie. Misschien valt er wel iets te herlezen. Je neemt een boek vast dat je in geen jaren meer hebt bekeken en je blaast er wat stof af. Je probeert je te herinneren wanneer je dat boek gekocht hebt en waarom je het nooit uitgelezen hebt. Je slaat het boek open en je ontdekt een vergeten bladwijzer. En dat is nooit een bladwijzer die boekhandels standaard bij je aankoop meegeven. Het is ook nooit een liefdesbrief of een foto van je eerste lief of het bidprentje van je overleden grootvader. Die dingen steek je niet tussen een boek, die bewaar je elders. In een mooie doos.

Wat er dan wel tussen de bladzijden steekt is een mislukte foto, een kattebelletje, een rekening, een vliegtuigticket. Die banale dingen gebruik je om je te helpen onthouden waar je gebleven bent in je lectuur. Zo banaal dat, wanneer het boek uit is, je ze gewoon vergeet. Tot het moment dat je ze jaren later opnieuw tegenkomt. Dan lijken ze plots meer betekenis te hebben dan al die zorgvuldig bewaarde brieven en foto's. Als stille getuigen van je leven. Ooit banaal en klein. Nu vol betekenis en groot:

- Dashiell Hammett - The Maltese Falcon: een afgedrukte mail uit 2006 die bevestigt dat je geslaagd bent voor het examen deskundige toerisme bij de Stad Antwerpen. Je herinnert je meteen het afwachten, de spanning en de nervositeit bij die eerste telefoongesprekken met je nieuwe baas.

- Rudolph W. Giulani - Leiderschap: het 'beste wensen' kaartje dat je samen met je schoonbroer maakte in het begin van 2008. Een plattegrond van Antwerpen met daarop drie locaties aangeduid: daar waar het MAS nog moest gebouwd worden, daar waar Spoor Noord nog moest gegraven worden en daar waar je nieuwe adres was. Je herinnert je meteen de situatie waar je toen inzat. Na lang samenwonen opnieuw alleen, klaar voor een nieuw begin.

- Siri Hustvedt - Een geschiedenis van mijn zenuwen: een etiket van het bier Pietra, meegenomen na een stapvakantie in Corsica. Je herinnert je meteen de deugddoende smaak, de geuren van het woeste landschap en de gebronsde gezichten van het gezelschap.

- Jane Austen - Pride and Prejudice: een postkaart met daarop een getekend vreemd hoofd en de woorden 'Smile', 'Disarm' en 'Smashing Pumpkins'. Je herinnert je meteen hoe goed je die groep ooit vond. En je vraagt je af wanneer het tussen jou en de pumpkins is misgelopen.

- Wim Kayzer - De Waarnemer: een papiertje met daarop geschreven: 'Hij bedacht dat hij nog heel even bleef liggen, om het bad volkomen te laten heersen, verlichten en verzachten, voor hij kleren aantrok en de ingewikkelde ruimtes betrad waar mensen zich met leven bezighouden. Niets pas het lichaam zo goed als water.' Je herinnert je meteen waarom je die tekst zo mooi vond. En vindt.

Vergeten bladwijzers zeggen meer dan je denkt. Ze zijn zo mooi dat ze een nieuwe naam verdienen. Maak wat tijd vrij en ga in je boekenkast op zoek naar je eigen bladwezen. De beloning zal groot zijn. 



Smashing Pumpkins - Disarm:


Sachsenhausen

Op het strand van Middelkerke - onder een stralende zon en na het verorberen van een zandtaartje - begon Oscar, het lief (jaja!) van mijn bomma, aan een onwaarschijnlijk verhaal. Nu wist ik al dat hij tijdens de tweede wereldoorlog in een concentratiekamp had gezeten maar voor het eerst hoorde ik de geschiedenis uit zijn mond. Hij werd als 16-jarige op verdenking van sabotage door de Duitsers opgepakt en naar Sachsenhausen gestuurd. Nu wil het toeval dat ik daar drie jaar geleden geweest ben.



Sachsenhausen ligt namelijk vlakbij Berlijn en kan in eender welke trip naar de übercoole Duitse hoofdstad ingepland worden. Oscar vertelde over de Dodenmars, over valsemunters in het kamp (waar een film over is gemaakt), over de bevrijding door de Russen en over hoeveel hij nog woog toen hij terug in België kwam (38 kg!).


Ondanks de gruwel vertelde hij het met de glimlach, af en toe onderbroken door een kindje dat hem een nieuw zandtaartje versierd met schelpjes kwam verkopen. Dat bracht hem trouwens op een laatste anekdote. Na de bevrijding kwamen de kampleden terecht in een Amerikaanse kazerne in Berlijn. Uitgehongerd als ze waren stortten ze zich op de blikken corned beef van het Amerikaanse leger. Dat leidde tot een acute en massale aanval van Durchfall, zoals het zo mooi klinkt in het Duits. 'In het Antwerps zeggen ze de schijterij,' zei hij erbij, met een vette knipoog.


Ik kan een bezoek aan Sachsenhausen alleen maar aanraden. Met de metro ben je er op drie kwartier vanuit centrum Berlijn. Goedgezind zal je er niet van worden, dat niet. Maar het zijn verhalen die we moeten kennen en, zoals Oscar, moeten blijven vertellen aan onze kinderen. Zodat het nie wieder gebeurt.

Hierbij had ik graag een nummer getiteld 'Never Again' laten horen. Volgens Google hebben Kelly Clarkson, Milk Inc en Nickelback zo'n song. Niet dus. Daarom iets anders:


There is light that never goes out - The Smiths


Twee tips voor een überkoele zomeravond


Zit u ook in uw ondergoed in de zetel? Met ventilatoren als kanonnen op u gericht? Probeert u ook het wereldrecord stilzitten zonder te zweten te verbreken?

Doe dan uw voordeel met deze twee tips:

1) Schep 200 gram suiker in een pan. Voeg 2 dl water toe en kook tot de suiker is opgelost. Laat even afkoelen. Voeg limoensap, veenbessensap en de 6 dl water toe. Giet alles in een schenkkan. Laat een halfuur afkoelen in de koelkast. Voeg in stukjes gesneden frambozen en aardbeien toe. Werk af met ijsblokjes (met dank aan de Flair van vorige week).

2) Neem het boek 'Zes maanden in de Siberische wouden' van Sylvain Tesson erbij en lees. Vergeet niet af en toe van je limonade te sippen.

Het is een verslag van een Franse journalist die wilde ervaren hoe het zou zijn om als kluizenaar te leven, diep in een Russisch bos. In de winter vriest het er -30° en in de zomer lopen er beren rond. Hij drinkt liters vodka en eet alleen maar vis. Of pasta met tabasco als hij niets kon vangen. Ondanks (of dankzij) die barre omstandigheden slaagt hij erin om prachtige zinnen neer te pennen:

Ik heb de landingsplaats van mijn leven bereikt. Eindelijk zal ik weten of ik een innerlijk leven heb.

Het bos bundelt wat de stad versnippert.

Uit een kop dampende thee stijgen veel gedachten op.

Ik ga languit op het ijs liggen. Ik lig op een vloeibaar fossiel van vijfentwintig miljoen jaar oud. Ik ben maar zevenendertig en ik ga weer naar binnen, want het is -34°. 

En nog veel meer. Een fantastisch boek.

Als toetje een stukje muziek waar Sylvain Tesson naar luisterde als hij op zijn eentje over het meer ging schaatsen. Als u nu geen kippenvel ontwaart op uw (bijna) blote lichaam dan weet ik het niet meer.








Terug op de fiets!

Die vrijdag op het werk kreeg ik van het bureau dat onze B-to-B communicatie verzorgt een leuk cadeautje:


Aan de Camelbak hing een kaartje:


En op de achterkant staat:


387: het rugnummer waarmee mensen - helaas - al 'ns in het decor van de RetroRonde van Vlaanderen belanden. Hoog tijd dus om even te recupereren ... want straks is het weer jouw toer. Spoedig herstel, Igor!

Dat vond ik zo attent dat ik besloot om van de stralende zaterdagochtend die volgde op die vrijdag voor de eerste keer terug op de fiets te kruipen. De koersfiets dus. 



Dat deed deugd. De schouder moest wel even recupereren van het 1,5 uur durende ritje. Dat gebeurde in de zetel, met zicht op de zwoegende renners van de Tour de France. 
Heerlijk.







Nieuw nummer van Pixies !!!



Kim Deal verlaat de Pixies, zo stond het nog geen twee weken geleden in De Morgen:

"Kim heeft ons laten weten dat ze beslist heeft om niet langer deel uit te maken van de Pixies", schrijven Black Francis, Joey Santiago and David Lovering in een statement. "We vinden dat jammer, maar we zijn erg trots om met haar te hebben kunnen werken de jongste 25 jaar. Voor ons zal ze altijd een Pixie blijven, en haar plaatsje in de band zal ook altijd voor haar beschikbaar zijn. We wensen Kim het allerbeste."

En nu plots op Facebook kondigen ze een nieuw nummer aan: Bagboy. Mét Kim Deal die weer heerlijk op haar Kim Deals het refrein zingt. Voeg daar luide en snerpende gitaren, een pompende bas en Frank Black aan toe en je krijgt vintage Pixies.

They really put us on the wrong leg, the snodaards.

Anyways, geniet van Bagboy:


Hoe de zaken ervoor staan, driekwart juni

Vroeger in de chiro hadden wij een 'losse puntjes' ronde na de vergadering. Een variaronde heette het ook wel. Wel, vandaag heb ik nog eens een aantal losse puntjes. In korte bewoordingen want typen is nog steeds niet evident met die verdomde schouder.

1) Helaas liet uitgeverij #1 weten dat ze niet geïnteresseerd zijn in mijn boek. Jammer maar het had wel heel straf geweest mocht ik meteen met open armen ontvangen geweest zijn. Vanaf ik opnieuw vlot de toetsen van mijn laptopklavier kan beroeren, werk ik het boek af en schrijf ik andere uitgeverijen aan. Wordt vervolgd.

2) Het sleutelbeen is ondertussen geopereerd en stelt het wel. De schouder heeft meer tijd nodig, blijkt. Ik ben begonnen met kine: twee beurten achter de rug, nog achtenvijftig te gaan. Maar het gaat vooruit: kijk eens hoe hoog ik mijn duim al kan heffen!


3) Voor wie het nog niet gezien had: mijn rennertjes en ik staan in de nieuwe Bahamontes. Voor wie Bahamontes niet kent: dat is een werkelijk fan-tas-tisch magazine over de koers. In tegenstelling tot elk ander wielertijdschrift ziet dit er wel geweldig uit met stijlvolle foto's en boeiende verhalen. Een aanrader, ook voor wie niet weet wie Fausto Coppi en Wim Vansevenant zijn.


4) Deze dagen heb ik veel tijd om naar muziek te luisteren. Wat we me het meest geraakt heeft is niet echt muziek te noemen. Het zijn de stemmen van Freddie Mercury en David Bowie uit Under Pressure. In de begindagen van deze blog schreef ik al een stukje over dit nummer: zie hier.
Hieronder hoort u hetzelfde nummer maar dan enkel de stemmen. Beluister dit met de koptelefoon en huiver.






Coole bassistes hebben altijd een meerwaarde. Al-tijd.


Ook te lezen op www.trixonline.be/mag:


Vrouwen die basgitaar speen in rockgroepen, opwindender dan dat kon het voor mij in de eerste helft van de jaren ‘90 niet worden (al kwamen Erika Eleniak van Baywatch en Isabelle, het mooiste meisje van de klas, aardig in de buurt). Ik was geen fan van Hole en zeker niet van Courtney Love maar hun concert op Pukkelpop ‘95 heb ik toch helemaal uitgekeken en dat lag alleen maar aan de heerlijk swingende heupen van bassiste Melissa Auf Der Mauer. 


Hetzelfde verhaal bij The Smashing Pumpkins: zonder de fabelachtige blondine D’Arcy Wretzky zou die groep toch een pak minder te bieden hebben. Zie ook: Kim Deal bij The Pixies of Josephine Wiggs bij Kim Deals eigen groepje The Breeders. Of dichter bij huis: Lies Lorquet bij Mintzkov. Coole bassistes hebben altijd een meerwaarde. Al-tijd.


Maar er kan er maar één de übercoolste zijn en dat is zonder twijfel Kim Gordon van Sonic Youth. Beluister en bekijk Kool Thing op YouTube and I rest my case. Qua leeftijd kon ze mijn moeder zijn maar dat hield mijn fantasie toen niet tegen. Sexy mama!


Sonic Youth is natuurlijk meer dan alleen de stem en bas van Kim Gordon. Luister nog eens naar Daydream Nation of (mijn favoriet) Dirty en bid samen met mij dat ze opnieuw samenkomen. Hoewel, ook apart doen de bandleden mooie dingen: Lee Ranaldo maakte vorig jaar met Between the Times and the Tides een heerlijk plaatje en zanger (en ook ex van Kim, hun scheiding is de reden van de split) Thurston Moore maakte met Demolished Thoughts één van de beste platen van 2011. Akoestisch, rustig en liedjes met vioolpartijen, dat waren we niet van hem gewend.

Thurston heeft anno 2013 een nieuwe band: Chelsea Light Moving. Het mag weer wat harder, ruiger en punky-er. Dat doet de single Burroughs (hier gratis te downloaden) toch vermoeden. Ik kijk al uit naar de plaat. Trouwens, ook bij Chelsea Light Moving speelt er een vrouw op bas. Dat kan geen toeval zijn.


Check de bassiste en de rest van Chelsea Light Moving komende donderdag in Trix of op het Cactus festival.

Sonic Youth - Kool Thing: