Slapen zonder dromen

Jeroen Kant won de Nekkawedstrijd onder meer dankzij het nummer 'Slapen zonder dromen'. De tekst is van mijn hand, ik was een van de laureaten van de wedstrijd 'Liefde voor Lyriek' van Creatief Schrijven. De prachtige muziek is van Jeroen Kant. 

Bekijk 'Slapen zonder dromen' van Jeroen Kant op YouTube. En als je mee wil zingen, hier is de tekst:

 

zo rijk ze was

ze kon alles kopen

rijst gekookt in rozenwater

zachte zijde, verre tropen

 

dat kan je niet dromen, nee

dat kan je niet dromen

 

zo lang haar haar was

gewassen in marmeren baden

gedroogd in de zon

geur van eucalyptusbladen

 

dat kan je niet dromen, nee

dat kan je niet dromen

 

zoveel luxe in haar leven

frisse lucht in overvloed

liefde en dadels voor het grijpen

alleen maar honingzoet

 

dat kan je niet dromen, nee

dat kan je niet dromen

 

dan moest ze weg

naar hier, zo ver

iedereen zo slechtgezind

eeuwige tegenwind

 

zo hangen haar stinkende haren

nu voor haar ogen

haar dagen vreemd en leeg

helemaal leeggezogen

 

ze sleept zich verder, legt zich neer

donkergrijs en druk verkeer

is ze echt zo ver gekomen

om te moeten slapen zonder dromen?

 

dat kan je niet dromen, nee

te moeten slapen zonder dromen

 

dat kan je niet dromen, nee

te moeten slapen zonder dromen

Schaal Sels - stap 1 naar een tweede boek

Nu zondag is het feest in Merksem: dan wordt de Schaal Sels gereden. En dat is geen gewone kermiskoers. De wedstrijd is zelfs zo speciaal dat het een belangrijke rol zal spelen in mijn tweede boek.

Als je de Schaal Sels niet kent, dan kan je je een beeld vormen aan de hand van enkele trefwoorden. Kermiskoers, Bredabaan, braderij, drank, massasprint. Met vaak een onbekende winnaar. 

Als je de Schaal Sels wel kent, dan heb je vast een aantal herinneringen zoals ik die ook heb. De koers wordt al lang op het einde van de vakantie georganiseerd. Schaal Sels is daardoor voor eeuwig verbonden met het begin van het schooljaar. Met de grootmoeder een nieuwe pennenzak, passer en gradenboog gaan kopen in de Inno. Met rijsttaart eten bij nonkel Albert. Met zatte mensen tegenkomen over het ganse Merksemse grondgebied, die voor heel wat zaken aandacht hadden, behalve voor de koers. 

Maar waar komt de naam van de wedstrijd vandaan? Een vraag die ik mij pas stelde toen ik in een bibliotheek toevallig het antwoord vond. Jacques-Charles Sels was een bekende Antwerpse sportjournalist die in opdracht van zijn werkgever, de Parijse krant Le Journal, een nieuwe wedstrijd moest organiseren. We spreken over het jaar 1920, het jaar dat de Olympische Spelen in Antwerpen gehouden werden. Ter gelegenheid van dat sportfeest wou Le Journal een nieuwe wielerwedstrijd in het leven roepen: Milaan - Antwerpen. Op 6, 8 en 10 augustus zouden er drie etappes verreden worden:

- Milaan-Lyon (483 km)

- Lyon-Parijs (487 km)

- Parijs-Antwerpen (500 km)

J.C. Sels was verantwoordelijk voor het parcours en ging in mei op verkenning, samen met een chauffeur en een bestuurslid van een Antwerpse wielervereniging. In de Alpen sloeg het noodlot toe. Ze verongelukten met hun wagen en J.C. Sels kwam om. In 1921 werd de Schaal Sels boven de doopvont gehouden, ter nagedachtenis van de betreurde sportjournalist. Milaan-Antwerpen werd nooit gereden. 

In mijn hoofd is Milaan-Antwerpen toch een klassieker. Een atypische rittenkoers die begint met een rit in de cols en die eindigt met een massasprint op de Bredabaan in Merksem. Met onderweg een ploegentijdrit in Milaan, een kasseienrit in de Hel van het Noorden, een tijdrit op de Champs-Elysées en een mini-Ronde van Vlaanderen. Een wedstrijd voor allrounders. Uiteraard zal er op de plek van het ongeluk in Mison, nabij Sisteron, een premiesprint zijn. 

De Schaal Sels en Milaan-Antwerpen laten mij niet meer los. Dat heeft twee gevolgen:

- Ooit fiets ik zelf van Milaan naar Antwerpen. Ik zal niet alleen zijn, vele collega-fietsers hebben zich al aangemeld om mee te rijden. Het zal geen wedstrijd zijn, eerder een fietsvakantie met als doel het werk van Sels af te maken: op zoek gaan naar het ideale parcours van Milaan-Antwerpen. 

- Na Solo zal ook mijn tweede boek zich voor een groot deel in Merksem afspelen. De Schaal Sels is het decor van een dramatisch incident en de mysterieuze klassieker Milaan-Antwerpen speelt een belangrijke rol in het verhaal. Het schrijven van het boek is een koers die ik alleen moet rijden. Er zullen bergen en dalen zijn, demarrages en de occasionele hongerklop. En hopelijk ook een aankomst. Wordt vervolgd. 

Ben je zondag in Merksem, ga dan kijken naar de koers.

Ben je zondag in de buurt van Berendrecht, Zandvliet, Ossendrecht en consoorten: ga dan zeker kijken naar de koers want de renners rijden dit jaar voor het eerst op heel wat kassei- en onverharde stroken in de polderdorpen. Het zal spectaculair zijn. 

Moet je zondag noodgewongen een ander traject volgen met je wagen omdat er weer een 'onnozele' koers is, denk dan aan de onfortuinlijke J.C. Sels en aan Milaan-Antwerpen. 

Ik ga uiteraard ook kijken, tenzij mijn zoon beslist om op die dag geboren te worden. Dat zou natuurlijk ook een schoon verhaal zijn. 

 

 

 

 

 

 

INXS: de tien beste songs

Ok, een verrassing was dit verjaardagscadeau niet (het stond bovenaan op mijn verlanglijstje, onderlijnd en in fluo) maar ik catalogeer het toch bij een van de mooiste birthday gifts ever: een box met de tien studioplaten van INXS op vinyl. Ja, nostalgie speelt mee natuurlijk als je ondertussen 38 bent. Het is mijn eerste vinylbox ooit. Die dingen zijn veel te duur, behalve als je hele familie samen legt.

INXS box

Wiskundig onderlegde lezers tellen hierboven natuurlijk negen platen in plaats van tien. Dat komt omdat: 

1) die tiende plaat (Elegantly Wasted) niet meer op de foto geraakte

2) ik die laatste plaat nooit gekocht heb wegens toen (in 1997) bezig met andere muziekgenres

Geheel ongevraagd trakteer ik u hier op mijn persoonlijke top tien van beste INXS songs:

1. Suicide Blonde (uit X): die harmonica-uithaal in het begin + het sexy Kylie Minogue sfeertje (de Kylie die dankzij INXS-zanger Michael Hutchence transformeerde van braaf buurmeisje uit, jawel Buren, naar stoute vamp. 

2. Original Sin (uit The Swing): de nagenoeg perfecte popsingle die zowat op alle radiostations nog gedraaid wordt

3. Don't Change (uit Shabooh Shoobah): vroege INXS, goeie INXS, meebrulbare INXS

4. Heaven Sent (uit Welcome To Wherever You Are): volgt naadloos op het instrumentale en Oosters getinte Questions en rockt een lekker eindje weg

5. Need You Tonight (uit Kick): wereldberoemd en uiterst geschikt als verleidingssoundtrack

6. The Gift (uit Full Moon, Dirty Hearts): luid en vuil, ja ook dit is INXS

7. Listen Like Thieves (uit Listen Like Thieves): everybody's down on their knees, ja: ook u als u naar dit nummer luistert

8. Baby Don't Cry (uit Welcome To Wherever You Are): een symfonisch orkest en een refrein dat eindeloos herhaald wordt: het werkt vreemd genoeg, grijsgedraaid in de slaapkamer van mijn 15-jarige zelf, en vooral: mijn mama kan het nu nog altijd meezingen

9. The Stairs (uit X): mijn all-time favoriet, heerlijke opbouw en een prima tekst over het leven in een stad

10. Kick (uit Kick): een song die zichzelf vooruit blaast tot het gedaan is, ik zou hier een vergelijking met het leven van Michael Hutchence kunnen maken maar dat zou wat goedkoop zijn

Benieuwd? Spotify, iTunes en uw buurtbibliotheek staan vol met muziek van INXS. Wil u echter de authentieke ervaring van de vinylplaten en hierbij begeleid worden door een fan? Slechts één adres: het mijne.  

 

Een kortverhaal waar ik lang aan gewerkt heb.

Wat ik elke dag leer, samengevat in twee puntjes:

A. Schrijven is vaak puffen, blazen, zweten, twijfelen en gefrustreerd uit het raam kijken.

B. Af en toe is schrijven blij verbaasd vaststellen hoe een verhaal helemaal in de plooi valt. 

B wint keihard van A. 

Een zin uit een vandaag afgewerkt kortverhaal:

Vandaag nog op mijn laptop. Straks ergens te lezen. Allé, dat hoop ik toch.

 

Vaarwel, Igor Decraene

 
Foto De Morgen

Foto De Morgen

grappend zeiden het liefje en ik dat je onze adoptiezoon was

je hebt mijn voornaam en haar achternaam

en vooral: je bent een coureur, iets wat ik alleen in mijn dromen ben geweest

een tijdrijder, een wereldkampioen

maar vooral: een jongen van ocharme achttien, een zoon

we denken aan je echte ouders, je vrienden, je collega-coureurs

wanneer we zelf een kind hebben dan zullen we jouw verhaal vertellen

dat van die breed glimlachende belofte die veel te snel wegviel

uit de rare koers die het leven is