Bike 7 - deel 3: LUBRICATE dry (smeren)

Er zijn drie dingen die ik altijd check voor ik op mijn koersfiets de garage uitrijd. Net zoals ik vroeger bij het uitgaan nooit de deur dichttrok zonder dat ik het lijstje 'geld, sleutels en sigaretten' had overlopen.

Bij het fietsen is dat: controle van de banden, de remmen en de ketting:

1. Zit er nog voldoende druk in de banden? En voldoende is voor minimaal 6,5 bar tenzij je van plan bent om Parijs-Roubaix te rijden dan kan het met minder. 
2. Werken de remmen nog goed? Goed betekent dat als je in je rem knijpt dat je wiel helemaal moet blokkeren. Is dit niet het geval dan moet je de rem aanspannen of de remblokjes vervangen.
3. Is de ketting nog goed gesmeerd?

En alweer heb ik bijgeleerd dankzij de website van Bike7: je spuit het smeermiddel in op de binnenkant van de ketting en niet op de buitenkant, je laat het product tien minuten inwerken en daarna veeg je het overtollig vet weg met een doek. Dat deed ik vroeger nooit. Je hoeft ook enkel de ketting in te smeren, de cassette of andere onderdelen niet.

Bike7 heeft twee smeerproducten (lubricate wet en lubricate dry). Het ene voor nat weer, het andere voor droog en stoffig weer. Ik weet nu al dat mijn ene bus veel sneller op zal zijn dan de andere want er is natuurlijk altijd kans op regen in België.

Afgelopen zondag was het zo’n prachtig weer dat ik toch maar eens de lubricate dry heb gespoten voor ik een tocht langs beide kanten van de Schelde aanvatte (Antwerpen – Schelle, met overzet naar de andere kant en Bazel – Antwerpen). Gevolg: een heerlijk lopende ketting. De rest liep allemaal wat minder: vaak een slecht wegdek, vele zondagsfietsers, gemiste knooppunten en een insect dat mijn onderlip uitkoos om daar D-Day na te spelen: een harde landing + zware gevechten om mij uiteindelijk keihard te steken. Gevolg: een dikke lip.




Maar het belangrijkste: er viel geen druppel en de ketting bleef gesmeerd lopen.

Bike7 - deel 2: DEGREASE

Je merkt hoe ervaren ik ben in fietsonderhoud: ik was al fout met stap 1. Het eerste wat je moet doen met je vuile fiets is je ketting en de cassette ontvetten. Daar kan namelijk wel wat vuiligheid aanhangen: olie, teer, siliconen, ...  Dat kan je er allemaal afhalen met DEGREASE van Bike7. Je spuit het product rechtstreeks op de ketting en laat het een paar minuten inwerken. Daarna neem je een vuile doek en hou je die over je draaiende ketting zodat die na een tijdje helemaal droog is. Dit is geen exclusieve procedure voor een koersfiets, je kan het toepassen op alle soorten fietsen.

Pas dan maak je de rest van de fiets proper met CLEAN (zie vorige blogpost). En wat de volgende stap is, dat lees je de volgende keer.

Ik heb voor het eerst minutieus alle stappen gevolgd vorige vrijdag, vlak voor een fietstocht van Antwerpen naar Kamperland in Zeeland. En, eerlijk waar, mijn fiets bolde als nooit tevoren. Eindelijk, na 35 jaren in dit leven, besef ik het belang van fietsonderhoud.

Mooie landschappen trouwens, daar in Nederland: