The lost art van het schrijven van brieven

Eén van de leukste boeken die ik dit jaar heb gelezen was 'Een manier van vriendschap', een briefwisseling tussen de auteurs Paul Auster en J.M. Coetzee. Zoals de titel het zegt hebben ze het in hun brieven over de vriendschap maar ook over hun kindertijd, sport, taal, Israël, Palestina, straatnamen en nog veel meer. Het hoefde allemaal niet tot iets te leiden, het is een gewone conversatie tussen twee bijzondere mannen over gewone dingen. Heerlijk om te lezen.



Vooral ook omdat ze hun brieven lekker ouderwets met de post naar elkaar opstuurden (van New York naar Zuid-Afrika en terug). Het doet me denken aan de tijd dat ik nog brieven schreef en kreeg. Het was een jaar of vijftien geleden één van mijn grootste geneugten: naar de brievenbus gaan, met ingehouden adem het sleuteltje in het slot steken, draaien en dan een brief te zien liggen, geadresseerd aan Igor Daems. Het genot gaat verder: dan naar binnen gaan, water koken voor een tasje thee, met die tas in mijn slaapkamer aan mijn bureau gaan zitten en dan, zo plechtig mogelijk, de envelop openen. De brief uit de envelop halen, openvouwen en lezen. En herlezen. En nog eens.

Ook het schrijven van een brief deed ik graag. En de brief gaan bussen in de postbus of in de brievenbus van een nabij wonende geadresseerde vond ik ook al zo leuk. Ondertussen stiekem een sigaretje rokend, dat wel.

Honderden brieven heb ik geschreven en gekregen. Naar en van lieven, would-be-lieven, lieven in spe, ex-lieven en gewone vriendinnen. Al die brieven bewaarde ik in een doos. Tot die dag van totale zinsverbijstering toen ik de doos met brieven bij het oud papier zette. Toen dacht ik: hoe minder bagage, hoe beter. Nu denk ik: wat een gezeik, Igor, je had ze beter bij gehouden. Tonnen spijt dat ik daarvan heb.

Maar ik troost mij met de gedachte dat niet iedereen zo stom kan geweest zijn en dat er ergens op deze aardbol een vrouw af en toe nog eens een oude brief van mij vastpakt en die leest. En herleest. En nog eens. Met een tas thee of een sigaret erbij, dat mag ze zelf kiezen.


16, Schoten, Heaven Sent (1992)



INXS is uit mekaar, schrijft de krant. Terwijl INXS natuurlijk al lang naar de eeuwige jachtvelden was vertrokken. Op het moment dat Michael Hutchence iets fataals uithaalde met een riem rond zijn hals (was het zelfmoord? was het wurgseks?) was het voor mijn part gedaan met Australia's finest popband.

Ze waren een belangrijk onderdeel van de soundtrack van mijn jeugd. Toch van mijn 14de tot mijn 17de levensjaar. Daarvoor was er Roxette en daarna kwam Nirvana. Vandaar, uit hulde, mijn persoonlijke top 5 INXS songs:

Suicide Blonde - X
Van de eerste cd die ik ooit kocht, dat verhaal heb ik al eens geschreven. Het nummer zou over Kylie Minogue gaan, één van de vele lieven van Michael Hutchence. Let op de geweldige harmonica-intro en tussenstuk. Ik bied trouwens veel geld over voor de LP van X, iemand?



Need You Tonight - Kick
Uit een album waarbij elke track een single had kunnen zijn. Een nummer gemaakt om op te dansen en om op te liefhebben. Pure s-e-k-s.



Heaven Sent - Welcome To Wherever You Are
In 1992 gooide INXS het over een andere boeg met deze plaat. Een ander geluid, meer experiment, meer gitaren. Zoals U2 het hen voordeed, alleen is Achtung Baby echt wel beter. Heaven Sent was de eerste single en rockt lekker weg. Met de geweldige line 'don't burn the library until you've read all the books'.



Original Sin - The Swing
Weer zo'n perfecte popsingle, uit hun vroege periode. Nog altijd vaak op de radio te horen, en terecht!



Full Moon, Dirty Hearts - Full Moon, Dirty Hearts
Uit hun laatste deftige plaat. Een duet met Chrissie Hynde van The Pretenders. De romantiek en geilheid spatten ervan af.





16, Schoten, You Suck (1992)

Vorige week was het 'one-hit-wonder-dag' op Studio Brussel. Dat was fijn. De 'amai, dat is lang geleden' en de 'ochot zeg, die was ik helemaal vergeten' vlogen in het rond. Via Twitter kon je zelf suggesties doen en ik dacht meteen aan 'Ice Ice Baby' van Vanilla Ice en 'Spaceman' van Babylon Zoo. Blijkt dat ik niet alleen was want net die twee nummers stonden in de top 3 van meest aangevraagde liedjes die dag.

Ik dacht even verder na en kwam uiteindelijk bij Consolidated terecht. Die hadden in 1992 een hitje op Studio Brussel met 'You Suck', een nogal expliciet nummer over ... Wel, luister zelf maar via de link onderaan. Het is eerder een one-dirty-hit-wonder eigenlijk. Te dirty voor Studio Brussel? Ze hebben het in ieder geval niet gespeeld ...



Ik snap er nu niets meer van maar ik heb toen in 1992 blijkbaar de full-cd gekocht, getiteld 'Play More Music'. Een miskoop van jewelste want daar stonden maar een paar liedjes op. De rest stond vol met politieke teksten. Links georiënteerd dat wel maar erg radicaal. Het ging over vegetarisme, racisme, homofobie, vrouwenrechten, kapitalisme, fascisme ... Veel te zware kost voor mijn 16-jarige ik. En zo bleef/blijft die cd al jarenlang ongespeeld.

Misschien dat ik hem nog maar eens moet opzetten? Wie weet kan het mij nu wel bekoren?




11, Schoten, I'm A Believer (1966)

Het zit vol kleurstoffen, het is gevuld met het vergif suiker en allerlei kwalijke bewaarmiddelen. De smaak is na drie keer kauwen helemaal weg en wat rest in je mond lijkt op een kauwgom maar dan wel één die al jaren op een kassei van de Grote Markt heeft geplakt en waar hordes toeristen zijn over gewandeld. En honden. En de paarden van de paardentram.

Toch steek ik dezer dagen af en toe zo'n kleurrijk kauwgomballetje in mijn mond. Want het neemt me mee terug in de tijd. Na elke voetbalmatch met Simikos kregen we van onze 'afgevaardigde' een bonnetje om iets te nuttigen in de kantine. Dat ging dan meestal op aan een fris colaatje (bij aangename temperaturen) of een tas dampende oxo (in de winter). Maar als we wonnen dan kregen we twee bonnetjes. Jongens, jongens, wat een feest. Dat tweede bonnetje werd dan gebruikt om een zakje chips te kopen (mmmm) of een reep tutterfrut, want zo noemden wij kauwgom toen.

Ook toen al was de smaak van zo'n balletje heel snel uitgewerkt. En wat deed ik dan? Een nieuw balletje in mijn mond steken (let wel: zonder het eerste balletje uit de mond te halen). Dan volgde een derde, een vierde, een vijfde, ... tot er een soort strandbal van plaksel en kleur in mijn mond groeide. Heerlijk.

Dus toen ik die reep balletjes vorige week, een jaar of 25 later, in het Kruidvat zag liggen, twijfelde ik niet. Meenemen, die handel. 59 eurocentjes verloren en uren kauwplezier gewonnen!

Muzikaal voorzie ik vanavond dé bubblegum-hit aller tijden: The Monkees met I'm A Believer.





11, Schoten, Play It Cool (1987)

Gooi vakantie, regenweer en een saaie Tourrit in de blender, druk op start en wat komt er uit? Juist, rommelen. Opruimen zonder iets weg te gooien. Dingen die je bij houdt nog eens vastnemen en dan terug leggen op de plek waar je het gevonden hebt. Zo komt een mens al eens iets tegen. Zoals 'Mijn Vriendenboek' met een goedlachse Jean-Marie Pfaff op de cover.



Je kent de bedoeling wel: je laat je vriendjes een aantal dingen invullen, aangevuld met een foto of een tekening. En zo heb je leuke herinneringen voor later. Erg ver ben ik blijkbaar niet geraakt want er staat welgeteld één vriend in. Maar wel veel familie en ook opvallen veel bijdragen van mezelf, doorheen de jaren. Hierbij de grappigste antwoorden:

Mijn zangidool: een mooie evolutie: George Michael, INXS, Queen, Metallica (Igor)
Mijn zangidool: ook een mooie evolutie: Bart Kaëll, Bart Kaëll, Bart Kaëll (broer Jens)
Mijn toekomstplannen: trouwen met een lieve vrouw, drie kinderen, goeie job en een koersfiets (Igor)
Mijn lievelingslied: Doe het licht maar uit van Mama's Jasje (zus Freija)
Mijn lievelingsdrankje: Pisang Ambon (Igor)
Mijn lievelingslied: Alles van Koen Wauters (zus Freija)
Mijn favoriete film: Kickboxer met Jean-Claude Van Damme in de hoofdrol (Igor)

En dan mijn favoriet:

Mijn lievelingslied: Play It Cool van Freiheit (mama)

Daar moest YouTube toch even op z'n Jean-Marie Pfaffs redding brengen want ik wist begot niet meer hoe dat nummer juist klonk. En al een geluk bestaat YouTube natuurlijk, zo kunnen jullie allemaal meegenieten van wat mijn mama in 1987 een topschijf vond. Waarschuwing: het betreft hier Duitsers met poedelkapsels waar Jean-Marie Pfaff alleen maar jaloers op kan zijn. Ziezo, drie keer Jean-Marie Pfaff (nu vier keer) vermeld in één blogstukje, dat volstaat voor de volgende twintig lichtjaren.



11, Schoten, Everyday I Write The Book (1983)

Dezer dagen probeer ik nogal vaak letters te typen op mijn laptop. Het is de bedoeling dat die letters woorden vormen en dat de woorden zinnen vormen en dat de zinnen hoofdstukken vormen en dat de hoofdstukken - uiteindelijk en vooral hopelijk - een verhaal vormen. Work in progress met hoogtes (enthousiast dat ik kan zijn over een goede zin!) en laagtes (gedesillusioneerd dat ik kan zijn als ik vast zit!). Ik pin me nergens op vast maar ik wil toch tegen het einde van de zomer mijn verhaal hebben opgeschreven. Als ik dan in juli nog de Mont Ventoux op geraak met mijn koersfiets dan zal 2012 een topjaartje zijn wat betreft het realiseren van jongensdromen. Duimen maar!

Om even te illustreren dat ik al een tijdje nadenk over een schrijverscarrière krijgt u hier een exclusieve publicatie van Igor & The Early Writing Years. In 1987 bracht ik een krantje uit, met de toepasselijke titel 't Krantje. Hier ziet u de cover (vergeeld dankzij de jaren en een iPhonefilter):


Ik citeer even uit het editoriaal: 'Dit is de 2de uitgave van 't Krantje. Ik doe graag aan sport daarom staat er zoveel van in. Ik doe voetbal, heb 3 sportkampen afgelegd en doe misschien mee aan volleybal.'

Een bericht op de eerste pagina: 'Het is onlangs moederdag geweest, daar wil ik mijn moeder nogmaals mee feliciteren.'

Op de tweede pagina de uitslag van de Tour de France dat jaar:


En op de derde pagina zowaar reclame. Voor de Lentespelen ('Aarzel niet, leg de sporttests af in de dichtstbijzijnde club') en voor een aantal sponsors:


Niet slecht hè, voor een 11-jarige :-)




17, Marialei, Schoten, Bullet In The Head (1992)

Zeg, met al dat ge-terugkijk en -luister op Studio Brussel tegenwoordig. Een mens zou van minder nostalgisch worden. Eén van de vijf platen van 1992 is die van Rage Against The Machine. Een knallende bom was het toen, zeker voor een onzeker pubertje genaamd Igor Daems.

Dat pubertje zocht in de lente van 1994 nog naar een date voor het eindejaarsprombal van het Sint-Michielscollege in Schoten. Zoeken was een groot woord want echt actief was hij niet op de single ladies markt. Het was meer een uitstellen van jewelste en ook een afwijzen van niet in aanmerking komende klasgenootjes. Tot hij al zijn moed en ballen bijeenraapte en naar het huis van de buren trok. Hij had namelijk nogal een grote boon voor het buurmeisje. Hij belde aan terwijl hij onder beide oksels een waterval van angstzweet voelde stromen. Het buurmeisje opende de deur en dé vraag werd gesteld. Het buurmeisje liep terug naar binnen. Hij hoorde haar mama roepen: "neen, je weet het, je bent daar nog veel te jong voor!".  Ik dus terug naar af, zo teleurgesteld als het maar zijn kon. En ook kwaad op de mama van het buurmeisje. Is 14 jaar nu echt te jong om naar een schoolbal te gaan? 

Gelukkig was er toen de ideale afreageer-muziek: Rage Against The Machine. Headbangen met de halflange haren, pogoën met mezelf, vuistslagen uitdelend aan het hoofdkussen ... heerlijk. Volledig los gaan op Bullet In The Head, het lijkt me nog altijd een betere optie om om te gaan met agressie dan met een baseball-bat op café gaan. 

  

18, Schoten, Lay It Down (1994)

Binnenkort is het met een feestje en dat feestje heeft een thema: kleed u zoals u dat deed op uw achttiende levensjaar. Of ik speciaal hiervoor opnieuw combatlaarzen, een legerbroek, een Kurt Cobain T-shirt en lang haar terug in huis haal, dat valt nog te bezien. Maar muzikaal kan ik mij natuurlijk al perfect voorbereiden. Kijk eens even mee wat er toen (in 1994) in de eindafrekening van Studio Brussel stond. Een paar stinkers (Stilskin, Crash Test Dummies, Offspring), een paar leuke one-hit wonders (Whale, Senser) en een paar vergane glorieën (Soundgarden, R.E.M, Therapy?). Maar voor de rest niets dan pracht. Beastie Boys! Urban Dance Squad! Sonic Youth! Rollins Band!

En daar moet ik nu een liedje uitkiezen, ofwa? Doe dan maar de nummer 1: de prachtige gitaartjes van Magnapop.

Binnenkort is het met een feestje. En als de dj dit draait dan staat den deze op de dansvloer te headbangen met zijn ingebeelde wilde haren.


  1. magnapop lay it down
  2. deus via
  3. stilskin inside
  4. smashing pumpkins disarm
  5. therapy? die laughing
  6. beastie boys sabotage
  7. urban dance squad demagogue
  8. levellers julie
  9. nirvana all apologies
  10. deus suds & soda
  11. cranberries zombie
  12. soundgarden black hole sun
  13. crash test dummies mmm mmm mmm mmm
  14. offspring come out & play
  15. whale hobo humpin slobo babe
  16. green day basket case
  17. pearl jam daughter
  18. rem bang & blame
  19. nirvana about a girl
  20. sonic youth bull in the heather
  21. rollins band liar
  22. soundgarden spoonman
  23. noordkaap het zou niet mogen zijn
  24. counting crows mr jones
  25. bodycount born dead
  26. metallica one
  27. sonic youth superstar
  28. neil young piece of crap
  29. senser age of panic
  30. pearl jam spin the black circle

9, Schoten, You Win Again (1987)

mijn lief wil dat ik mijn baard laat staan ... rings a belletje want de baard van mijn papa is er ook maar gekomen omdat mijn mama dat wou en zijn scheergerief had verstopt in de vuilbak

ik aarzel en twijfel nog want wie weet zie ik er binnenkort dan zo uit:


wat mij naadloos op het geweldige You Win Again van the Bee Gees brengt

8, Schoten, Total Eclipse Of The Heart (1984)


Voor alles is er ooit een eerste keer geweest. Het ontstaan van het heelal, de eerste goal in de eerste voetbalwedstrijd, de eerste hoofdstad, de eerste zelfgebakken cake ... Ik ben in goed gezelschap want vanavond heb ik voor de eerste keer pudding gemaakt. Ja, met een zo'n zakje. Maar toch. De geur van warme pudding teletijdmachiende mij meteen naar vroeger. Op de donderdagavonden van de jaren '80 gebeurde het wel eens dat we gingen zwemmen met de familie. Terug thuis, heerlijk vermoeid, serveerde de mama ons warme puddingpap. Daar zaten we dan, aan de keukentafel, te slurpen van hete pudding, onze haren nog nat van het zwemwater. Onze vingers nog verkleumd van de winterse fietstocht van het zwembad naar huis. Yes, dat smaakte.

Zeggen andere mensen trouwens ook "warme puddingpap" vraag ik mij plots af. Geweldig toch hoe bepaalde woorden zo familiegebonden kunnen zijn. Andere voorbeelden van de Daems-Doossche-familietaal (hier fonetisch opgeschreven):
- tomattebolle: gehaktballen in tomatensaus
- pikkevlees: schnitzel
- den alin: de keukenkast waar alles in zat

Uw oren kunnen ondertussen meegenieten van Total Eclipse Of The Heart. Vandaag op stubru gehoord en dat was ook zo'n plots geslinger naar ergens de jaren '90 toen een toenmalige net ex-lief mij een cassetje gaf met dit liedje op. Geweldig toch hoe bepaalde foute liedjes toch zo vol herinneringen kunnen zitten.

PS: moet iemand het vel van die pudding hebben? want die lust ik nog altijd niet ...